İstanbul’da bazı mülteciler ve göçmenlerin, COVİD-19 şüphesi ile hastanelere yaptıkları başvuru kabul edilmedi. Hastalık belirtisi taşıyan mültecilerin ve göçmenlerin geri çevrilmesine gerekçe olarak ise kayıtsız ve kimliksiz olması gösterildi. Hastane girişlerinde hastane polisi tarafından idari gözetime alınmak ile de tehdit edilen mülteciler ve göçmenler, İstanbul Barosu İnsan Hakları Merkezi’ne başvuruda bulundu.
Başvurularla ile ilgili yazılı açıklama yapan İstanbul Barosu İnsan Hakları Merkezi, Sağlık Bakanlığı’na çağrıda bulundu. Açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi (küresel salgın) ilan edilen yeni tip korona virüsün yol açtığı COVID-19 hastalığına ilişkin olarak ülkede yaşayan herkesin sağlık hizmetlerine erişiminin ücretsiz ve eşit bir şekilde sağlanmasının büyük önem taşıdığı vurgulandı.
Açıklamada, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, Birleşmiş Milletler Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Sözleşmesi ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi gibi Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerin devletlere yetki alanlarında bulunan kişilerin sağlık hizmetine erişebilmelerine yönelik pozitif yükümlülükler getirdiği belirtildi. Açıklamada, Anayasa’nın 17. ve 56. Maddelerinde belirtilen sağlık hakkının herkesi kapsadığı da vurgulandı.
Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün 14500235-403.99/ sayılı genelgesine de yer verildiği açıklamada genelgenin 1. maddesinde yer alan “Sağlık kurumlarına müracaat eden hastaların, COVID-19 tanısı kesinleşinceye kadar Sağlık Bakanlığı hastaneleri, Devlet ve Vakıf Üniversitesi hastaneleri ile tüm özel sağlık kuruluşlarınca kabul ve tedavi süreçlerinin yapılması zorunludur.” ifadeleri hatırlatıldı.
Kişilerin sağlık hakkını ihlal edildiğinin ifade edildiği açıklama şöyle sürdürüldü “Kamu sağlığını da tehdit eden bu gibi durumların engellenebilmesi için devletin özellikle acil sağlık hizmetleri bakımından yaşam hakkı, sağlık ve sağlığa erişim hakkı kapsamındaki ulusal ve uluslararası yükümlülüklerini hatırlatarak; herhangi bir ayrımcılığa mahal vermeksizin uluslararası koruma başvuru sahiplerinin, uluslararası koruma altında olanların (genel sağlık sigortası kapalı olanlar dahil), geçici koruma altındakilerin, kimliksiz, kayıtsız ve diğer tüm yabancıların acil sağlık ve yatan hasta yoğun bakım hizmetlerine, 184 desteğine, 112 ambulans hizmetlerine ve uzaktan tedavi söz konusu olduğunda ücretsiz ilaca erişimlerinin sağlanması konusunda Sağlık Bakanlığı tarafından ilgili tüm sağlık kuruluşlarına ve eczanelere hukuka uygun ve yeknesak uygulama adına ivedilikle bilgilendirme yapılması, bu hususa ilişkin gerekli diğer tüm tedbirlerin alınması ve kamuoyunun bilgilendirilmesi gerektiğini önemle belirtiriz”.