Malta merkezli Avrupa İltica Destek Ofisinden (EASO) yapılan açıklamada, Covid-19 nedeniyle alınan tedbirlerden dolayı martta Avrupa’ya gelen sığınmacı sayısında bir önceki aya göre yarı yarıya düşüş olduğu belirtildi. Bununla birlikte, salgının Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da gıda sıkıntısı ve güvenlik konusunda istikrarsızlığa yol açabileceği, bu durumun orta vadede göç akınını tetikleyebileceği uyarısında bulunuldu.
Açıklamada, bölgedeki IŞİD gibi terör örgütlerinin de muhtemel bir istikrarsızlıktan faydalanabileceğine dikkat çekildi.
Sığınmacı kabul eden sınırdaki AB ülkelerinin bu senaryoyla başa çıkmasının güç olacağına işaret edilen açıklamada, “Kovid-19 kaynaklı istikrar bozucu etmenler, gelecekte sığınmacı trendlerini etkileyebilir.” ifadesine yer verildi.
Kaynak: Euronews