Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), SES Genel Merkezi’nde online yapılan basın toplantısı ile Covid-19 salgınının iki aylık raporunu açıkladı. Raporda mültecilere dair bir başlık da bulunuyor. Raporda sosyo-ekonomik açıdan dezavantajlı olan toplum kesimleri arasında yer alan mültecilerin istatistiklerin verilmese de oldukça sert etkilendiği gözlemlendiği belirtildi.
Raporda salgın döneminde mültecilerin de zaten oldukça zorlu ve sorunlu olan koşulları daha da ağırlaştığı ifade edilerek “Sağlıksız koşullarda yaşamaya ve çalışmaya devam etmek zorunda kaşan mülteciler bir yandan açlık bir yandan salgın tehlikesi arasına sıkıştırılmışlardır. Geçici koruma kapsamında olup olmamak, kayıtsız olmak, başka ilde kaydı olmak, sağlığın ücretsiz olmaması gibi sorunlar sağlık hizmetlerinden yararlanabilmenin önünde engel oluşturmuştur. Zaten düşük ücretlerle ve güvencesiz kayıtsız çalışmaya mahkum edilen mülteciler salgın döneminde çok yüksek oranda işsiz kalmış ve açlıkla karşıya karşıya kalmıştır. İşsizlik ödeneğinden de yararlanamamaktadırlar” denildi.
‘Besin ve Hijyen Malzemelerinin Karşılanmaması Riski Arttırıyor’
Mültecilerin en temel besin ve hijyen malzemelerinin dahi karşılayamamasının ve karşılaması için desteklenmemesinin riski daha da arttırdığının belirtildiği raporda şu ifadelere yer verildi “19 yaşında çalışmaya devam etmek zorunda kalan, alacağı cezadan korkarak polisten kaçan mülteci gencin polis tarafından öldürülmesi mültecilerin içinde bulunduğu tablonun sonucudur. Halihazırda mülteci hakları bakımından sorunlar barındıran geri Gönderme Merkezlerindeki sorunlar da salgın dönemi ile birlikte ağırlaşmıştır; salgında bu merkezlerdeki sayılar ve kalabalık artmış, risk de artmıştır; kamp koşulları da salgından korunmaya uygun koşullarda değildir”.