BirGün Gazetesi’nden Dilan Esen’in haberine göre mültecilere yönelik ırkçı saldırılar dur durak bilmeden devam ediyor. Özellikle son dönemde artış gösteren saldırılara tepkiler çığ gibi büyürken mültecilerin tek sorunu ise hedef alınmaları değil. Ülkedeki ekonomik kriz ve politik iklimden önemli ölçüde etkilenen mülteciler bayramda çocuklarına şeker bile alamadı.
26 Temmuz’da İstanbul Küçükçekmece’de inşaat ve dekorasyon işçisi 19 yaşındaki Suriyeli mülteci Muhammed Saeed, 20 kişilik grubun ırkçı saldırısına uğradı. Geçen ay da Antakya’da sınavdan dönen 5 Suriyeli mülteci öğrenci ırkçı bir grubun saldırısına maruz kalmasıyla birlikte mültecilere yönelik ırkçı saldırılar tekrar gündeme geldi.
Nefret saldırılarının sonucunda faillere ceza verilmediğini aktaran HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, şöyle sordu: “İçişleri Bakanı olarak, Suriyeli mültecilere yönelik, artan nefret saldırılarını neden durduramıyorsunuz?”
Saldırganlar Cezasız Bırakılıyor
Suriyeli mültecilere yönelik saldırıların yeni olmadığına dikkat çeken İnsan Hakları Derneği (İHD) Mülteci Komisyonu Sözcüsü Gülseren Yoleri, söz konusu saldırıların ekonomik, siyasi ve kültürel nedenleri olduğuna değindi. İktidarın sorunlara yaklaşımının şiddet içerdiğini vurgulayan Yoleri, “Bu saldırıların cezasız bırakılması gibi nedenler de saldırılara zemin hazırlıyor” dedi.

Ekonomik kriz, büyüyen işsizlik ve mültecilerin kayıt dışı ekonominin motoru haline geldiğini söyleyen Yoleri, “Belli iş kollarında yerli nüfusun karşısına ucuz emek gücü olarak çıkarılmalarının sorumlusu mülteciler değil. Ama toplum devletle ve sermaye güçleriyle çatışmak yerine karşısına mültecileri alıyor” diye konuştu.
İktidarın, Suriyelileri pazarlık masasına sürmesinin tabloyu giderek ağırlaştırdığını belirten Yoleri, bu durumun tüm göçmenleri tehdit ettiğini aktardı. Yoleri, “Umut yolculukları sırasında denizlerde, nehirlerde yaşanan can kayıplarının yanında dağlar, ovalar aşılarak yapılan yolculuklarda da çok sayıda mültecinin yaşamını yitirdiğini biliyoruz” ifadelerini dile getirdi.
Çocuklarımıza Elbise Bile Alamadık

Yaşanan saldırılara tepki gösteren Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği Başkanı Mohammad Saleh Ali de “Kavga her zaman fakirlikten çıkıyor” dedi. Suriyelilerin, ülkeye geldiğinden bu yana devamlı gerginliklerin olduğunu söyleyen Ali, “Toplumda ayrımcılık ve nefret söylemleri var. Halk ‘Artık gitmiyorlar, bize rakip oldular’ diye düşünüyor. İnsanlar işsiz kaldıkları için böyle saldırılar gerçekleşiyor” diye konuştu. Koronavirüs salgının yoğun yaşandığı dönemin ardından bayramda da büyük ekonomik sıkıntıların içine girdiklerine dikkat çeken Ali, şunları söyledi: “Özelikle göçmenlerin ihtiyaçları çok yükseldi. İşler durdu. Suriyelilerin geliri de yok. Bu bayramda çocuklarımıza elbise, ayakkabı şeker ve çikolata alamadık. İş insanlarından gelen etleri bu sene yaklaşık 250-300 aileye dağıttık.